نمی دانم چرا مسئولان پای عمل که میاید وعده هایشان را فراموش می کنند

به گزارش کوردپیام: نماینده مردم پیرانشهر سردشت در رابطه با وضعیت کولبران به سوالات پاسخ می دهد؟ رسول خضری، نماینده سردشت و پیرانشهر، از حادثه اخیر رخ‌داده برای سیروان عزیزی، جوان کولبر، گله دارد. حالا نماینده سردشت به دنبال هماهنگی است تا بتواند دیه را به خانواده پرداخت کند. نمایندگان مجلس چند ماه پیش در […]

به گزارش کوردپیام: نماینده مردم پیرانشهر سردشت در رابطه با وضعیت کولبران به سوالات پاسخ می دهد؟

رسول خضری، نماینده سردشت و پیرانشهر، از حادثه اخیر رخ‌داده برای سیروان عزیزی، جوان کولبر، گله دارد. حالا نماینده سردشت به دنبال هماهنگی است تا بتواند دیه را به خانواده پرداخت کند.
نمایندگان مجلس چند ماه پیش در تذکری به وزیر کشور خواستار تعیین‌تکلیف شلیک‌ به کولبران شده بودند. تابه‌حال پاسخ یا واکنشی از سوی وزارت کشور در این زمینه ارائه نشده و خضری نیز وزارت کشور را به کم‌کاری در این زمینه متهم می‌کند. بهمن سال گذشته، ۱۲۰ نماینده طرح دوفوریتی ساماندهی کولبران را امضا کردند. در پیرانشهر شش‌هزار کولبر مجوز کولبری داشته و در نقطه صفر مرزی نزدیک به مرز تمرچین مشغول حمل بارهایی تا ۱۷۰ و ۲۰۰ کیلوگرم هستند.
چند ماه پیش نیز رسول خضری، قسیم عثمانی، ‌جلال محمودزاده و عبدالکریم ‌حسین‌زاده، نمایندگان پیرانشهر، بوکان و نقده، به وزیر کشور تذکر دادند و از وزیر علت تیراندازی به کولبران از سوی نیروی انتظامی و هنگ مرزی را پرسیدند.

‌در رسانه‌ها خبر مرگ جوان سردشتی به نام سیروان عزیزی منتشر شده، آیا این خبر صحت دارد؟ 
بله.
‌چه پیگیری‌هایی تا به اینجای کار صورت گرفته؟ 
پیگیر هستیم تا فرد یا افراد شلیک‌کننده به جوان کولبر سردشتی شناسایی شوند. اگر جوانان منطقه ما امکان کار آبرومندانه داشتند که برای ۳۰‌ هزار تومان درآمد سراغ کولبری نمی‌رفتند. در سردشت و پیرانشهر و خیلی دیگر از شهرهای مرزی نه کارخانه‌ای احداث شده و نه برای اشتغال‌زایی تلاشی صورت گرفته است.
‌بنا بود کولبران مناطق مرزی تا زمان اشتغال‌زایی مناسب بیمه شوند؟ 
بله همین الان که در تهران مانده‌ام، دنبال امضاها و پیگیری‌های بیمه کولبران هستم. بیمه کولبران از محل صندوق بیمه روستایی و عشایر انجام می‌شود. نزدیک به ۱۷‌هزار کولبر در پیرانشهر و سردشت و ۶۸‌ هزار کولبر در کل کشور مشغول به فعالیتند. در گام نخست بنا داریم برای بیمه‌کردن ۱۷‌هزار کولبر این منطقه اقدام کنیم. رونمایی از بیمه کولبران با حضور وزیر کار، مدیرعامل بیمه و دیگر مسئولان به‌زودی در شهر سردشت برگزار می‌شود.
‌رهاورد این بیمه برای کولبران و خانواده آنها چه خواهد بود؟ 
این بیمه مباحث مربوط به بیمه ‌درمانی، ازکارافتادگی، بیمه اجتماعی و مباحث دیه افراد را شامل می‌شود.
‌آیا با خانواده سیروان عزیزی دیدار کرده‌اید؟ 
هنوز نه، من سفر بودم. فرماندار سردشت مشغول پیگیری هستند. پیگیر این هستیم تا دیه به خانواده عزیزی پرداخت شود. همیشه حرف ما این بود که هنگ مرزی باید نیروهای آموزش‌دیده را به کار گیرد. اگر هم کولبری خلاف قانون عمل کرد، نهایت باید دستگیر شده و به محکمه قضائی سپرده شود.
‌ نتیجه تذکر نمایندگان کُرد به وزیر کشور به کجا رسیده؟ 
امیدواریم گوش شنوایی پیدا شود. وزارت کشور در این زمینه اقدام مؤثری انجام نداده است، ما هم از تذکر و نامه‌نویسی و اعتراض‌های این‌چنینی خسته شده‌ایم. باید فرد خاطی مر قانون توبیخ شده و با او برخورد حقوقی لازم صورت گیرد.
‌آیا آماری از کولبرانی که تاکنون مورد اصابت گلوله قرار گرفته‌اند، در اختیار دارید؟ 
بنا داریم در همکاری با کمیسیون امنیت ملی در این زمینه گزارش جامعی تدوین کنیم. کمیته ویژه‌ای از مجلس شامل کواکبیان، شهرام برزگر و اینجانب به منطقه رفتیم تا به طور میدانی اطلاعاتی را گردآوری کنیم. یکی از این موارد نیز همین است.
‌در بحث برنامه‌های بلندمدت مرتبط با اشتغال‌زایی چه نکاتی را مدنظر دارید؟ 
سردشت به سلیمانیه و پیرانشهر به اربیل نزدیک بوده و راه‌اندازی منطقه آزاد گردشگری در اینجا می‌تواند بسیار تعیین‌کننده باشد، اما نمی‌دانم چرا مسئولان با راه‌اندازی منطقه آزاد در سردشت موافقت نمی‌کنند. فراموش نکنیم بیش از هشت ‌هزار مصدوم شیمیایی در سردشت زندگی می‌کنند و شرایط وخیم اقتصادی این شهر سزاوار مردان و زنانی نیست که در سال‌های جنگ یک‌تنه در مقابل دشمن ایستادند و حتی شیمیایی شدند. ما هم کولبری را شغل نمی‌دانیم. کولبری در بهترین حالت درمان موقتی برای فرار از وضعیت بی‌کاری متراکم در منطقه است. باید بتوانیم طوری برنامه‌ریزی کنیم که فضاها را به سمت اشتغال‌زایی ببریم تا شاهد پایان پدیده کولبری باشیم.
‌تا چه میزان مسئولان را در جریان وضعیت منطقه، کولبری و وضعیت شیمیایی‌شدن سردشت قرار داده‌اید؟ 
خیلی از مسئولان دولتی به سردشت و پیرانشهر آمده‌اند؛ از آقای اسحاق جهانگیری گرفته تا آقای ترکان و وزرای اقتصادی دولت. همه نیز اذعان دارند که پیرانشهر-سردشت نقطه خوبی برای سرمایه‌گذاری اقتصادی است، اما پای عمل که می‌آید، اغلب فراموششان می‌شود.
سردشت به‌جز مباحث مرتبط با سرمایه‌گذاری و مناطق آزاد، پتانسیل بالایی در گردشگری دارد. اگر آقای آخوندی، وزیر راه، مسکن و شهرسازی، تمهیداتی بیندیشند که وضعیت راه‌های منتهی به سردشت بهبود یابد، مطمئن باشید خیل گردشگران به منطقه سردشت گسیل می‌شوند. سردشت و دیگر نواحی مرزی پتانسیل بالایی در گردشگری داشته و از مناطق بکر در کشور به‌شمار می‌آیند.

—————————————

نامه سرگشاده‌ جمعی از فعالان مدنی، در اعتراض به وضعیت کولبران

بیش از ۲۵۰ فعال مدنی در نامه‌ای سرگشاده اعتراض خود را به ادامه وضعیت کولبران ابراز کردند.
بخشی از این نامه به این شرح است: «ملت شریف ایران، مردم عزیز کردستان، مسئولان و مقامات ملی و محلی؛ همچنان که استحضار دارید، سال‌هاست در سایه‌ فقر و توسعه‌نیافتگی منطقه، بسیاری از مرزنشینان فقیر کردستان، از سر ناچاری، به شغل مشقت‌بار «کولبری» روی آورده‌اند. هرچند در سالیان اخیر با ایجاد تمهیداتی از قبیل؛ ساماندهی تعاونی‌های مرزنشینان، صدور کارت تردد و تعیین سقف و سهمیه مجازِ ترخیصِ کالا، تلاش‌هایی در راستای نظام‌مند و قانونی‌کردن مسئله کولبری صورت گرفته است، اما همچنان افراد بسیاری ناچارند در قبال دستمزدی ناچیز، خارج از ضوابط تعیین‌شده، خود را در معرض خطرات جدی کولبری قرار دهند. خطراتی از قبیل: عبور از میدان‌های مین و راه‌های صعب‌العبور و تحمل گرما و سرما، که سالیانه موجب واردآمدن خسارات مادی و تلفات جانی بسیاری به این قشر مظلوم و محروم می‌شود.
اگرچه و‌ضعیت کولبران حتی موجب اعتراض برخی مقامات شده است، اما عملا نه‌تنها به اعتراضات مردم منطقه اهمیتی داده نشده، بلکه واکنش مقامات هم تنها در رسانه‌ها نمود پیدا کرده است. در آخرین نمونه از این رفتارهای غیر‌مسئولانه، شاهد جان‌باختن کولبری دیگر در سردشت بودیم. تصویر دلخراشی که به صورت گسترده در فضای مجازی بازتاب یافت. بدیهی ا‌ست تولید و تکرار مکرر این حوادث دردناک، در سال‌های اخیر، نشان از عدم وجود اراده‌ای جدی و تلاشی صادقانه برای پایان‌دادن به این سریال نامیمون دارد.
ما امضاکنندگان این نامه ضمن اعلام تسلیت و همدردی با خانواده کولبر جانباخته و دیگر قربانیان این سال‌ها، مراتب نگرانی عمیق خود را از هر نوع برخورد خشونت‌آمیز با کولبران و مسئله کولبری اعلام می‌داریم.
همچنین از مسئولان مربوطه خواستاریم هرچه‌زودتر به این اعمال پایان داده و در قبال آنها پاسخ‌گو باشند.بدیهی است این خواسته‌ روا، برگرفته از حق طبیعی صیانت از جان شهروندان است. باشد که آغازی گردد تا در پرتو آن آمران و عاملان این فجایع در برابر قانون قرار گرفته و نیز اصلاح ساختارها و سیاست‌های این حوزه در دستور کار قرار گیرد».

آمنه شیرافکن/شرق