“خرنج” سرزمین سنگهای افسانه ای

کرد پیام: روستای تاریخی “خرنج” از توابع شهرستان پیرانشهر بوده و در ۳۰ کیلومتری شرق این شهرستان واقع گردیده است. به گزارش کرد پیام؛ روستای تاریخی "خرنج" از توابع شهرستان پیرانشهر بوده و در ۳۰ کیلومتری شرق این شهرستان بر سر راه پیرانشهر به مهاباد واقع گردیده است. فاصله روستا تا مرکز بخش "لاجان" 12 […]

کرد پیام: روستای تاریخی “خرنج” از توابع شهرستان پیرانشهر بوده و در ۳۰ کیلومتری شرق این شهرستان واقع گردیده است.

به گزارش کرد پیام؛ روستای تاریخی "خرنج" از توابع شهرستان پیرانشهر بوده و در ۳۰ کیلومتری شرق این شهرستان بر سر راه پیرانشهر به مهاباد واقع گردیده است. فاصله روستا تا مرکز بخش "لاجان" 12 کیلومتر و تا مرکز شهرستان ۳۷ کیلومتر می باشد.روستای "خرنج" از سمت شمال و با سربالایی بسیار ملایمی توسط تکه سنگهایی بزرگ و مرموزی محاصره شده است که وجود این سنگها به اشکال مختلف ظاهری و شگفت انگیز، تعجب و حیرت هر بیننده ای را بر می انگیزد.


این روستا در دامنه ای که از یک طرف مشرف به سنگهای بزرگ و افسانه ای معروف به سنگهای "خورنج" می باشد و از طرف دیگر با یک شیب ملایم مشرف به دشت بزرگ پسوه واقع گردیده است و رودخانه ای به اسم "زاو" که یکی از سرچشمه های اصلی رودخانه باستانی "زاب" کوچک است از کنار این روستا می گذرد.

روستای "خرنج" را بیشتر از هر عنوانی با نام سرزمین سنگهای افسانه ای اش می شناسند و وجود سنگهای تاریخی در این روستا اعتبار ویژه ای به آن بخشیده است.

اما نکته جالب توجه در مورد وجود اشکال مختلف این سنگها در روستای "خرنج" این است که تاریخ این سنگها با افسانه ها و اسطورهایی در هم آمیخته شده است بطوریکه با پا گذاشتن با این سرزمین، گویی به میهمانی تاریخ رفته ای، مکانی که هر گوشه اش افسانه ای در پس قلب فرسوده ی سنگی اش پنهان شده است که هر بیننده ای را مات و مبهوت خود می کند.

از زبان راویان محلی روایتهایی در خصوص شکل گیری این سنگها وجود دارد که مختصراً به آنها اشاره خواهد شد:

الف: پیرزن بی سرپناه و مظلومی در یک شب طوفانی به شهری به نام "نوزله" که در مکان روستای خرنج کنونی واقع شده بود می رود و هیچ دری به رویش باز نمی شود، پیرزن هم مردم این شهر را نفرین می کند و شهر با تمام مردمانش به سنگ تبدیل می شوند.

ب: این مکان محل زندگی شیاطین و اجنه بوده است و خداوند جهت زندگی انسانها و آسایش حال آنان، شیاطین را به سنگ تبدیل کرده است.

و بسیاری از روایتهایی که بصورت سینه به سینه از نسلهای گذشته تا به امروز نقل شده اند.

نکته بسیار جالبی که باید به آن اشاره کرد این است که هر یک از این سنگها در میان مردم روستا اسم خاصی برای خود دارند از جمله: "برد ملا"، "برد فقه"، "بردحاجیله"، "برد بوک وزاوا" و … .

به هر حال با تمام توصیفاتی که شد روستای خرنج علاوه بر واقع گردیدن در منطقه مستعد گردشگری شهرستان پیرانشهر خود نیز دارای جاذبه های متنوعی می باشد که تا حدودی بدان اشاره شد.

قدر مسلم آنست که با توجه به موقعیت تاریخی این روستا اهتمام بیشتر مسئولین مربوطه را می طلبد تا با برخورد علمی با جاذبه های گردشگری روستای "خرنج" و ایجاد مشوقها و تسهیلاتی ویژه برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در این روستا توسعه همه جانبه ی روستای "خرنج" و دیگر روستاهای منطقه و احیای فرهنگ و هنر روستائیان و ترویج صنایع دستی منسوخ شده و بازیافت هویت کم رنگ روستایی در میان روستائیان و مهمتر از همه ایجاد فضای مناسبی جهت کارآفرینی و اشتغال جوانان خلاق و تحصیل کرده و بیکار این منطقه بسیار کارساز و موثر و حتی معجزه آسا خواهد شد.

امیدواریم ما نیز در آینده ای نزدیک شاهد یک منطقه گردشگری و توریستی دیگر نظیر ماسوله و کندوان در شهرستان پیرانشهر باشیم.